+38 (0432) 562 417

Столові прибори, що використовуються на підприємствах ресторанного господарства, поділяють на дві групи: основні й допоміжні. Основні прибори призначені для прийому їжі, допоміжні - для розкладки блюд.

До основних приборів відносять закусочний, рибний, столовий, десертний, фруктовий.

Прибор закусочний – (виделка, ніж) розмір по ножу 200мм, подається до холодних закусок.
Прибор рибний включає виделку із чотирма короткими зубцями й поглибленням для відділення костей і ніж зі шпилястою підставою. Використовується для сервіровки столу при подачі рибних гарячих блюд.
Прибор столовий (виделка, ніж, ложка) – розмір по ножу 240 мм, використовується для сервіровки столу при подачі супів і других блюд. Ложка й виделка столові можуть застосовуватися також для розкладки блюд при відсутності спеціального набору.
Прибор десертний (виделка, ніж, ложка) – розмір по ножу 180 мм – призначений для десерту. Крім того, ложку подають до прозорих супі та тих, що відпускається в чашці, використовують при подачі салатів.
Прибор фруктовий (виделка, ніж) – розмір по ножу 150 мм, ніж гострий, перочиновидний, використовується при подачі фруктів і фруктових салатів. Виделка трьох-чотирьох ріжкова.
До чаю подається чайна ложка.
Кавова ложка відрізняється від чайної меншими розмірами, подається до кави.
Ложка для морозива має плоску форму у вигляді лопаточки.
Виделка кокотна має три широких зубці, чим десертна; подають до гарячих закусок з м'яса, птиці, дичини, грибів у сметані.


До допоміжніх належать прибори, призначені для нарізання й розкладування блюд.

Ніж для масла має розширену основу та використовується під час подачі масла.
Ніж і виделка для нарізки й розкладки лимона: виделка має два гострих зубці, а ніж - зиґзаґоподібне вістря, що прискорює нарізку лимона.
Виделка для гастрономії використовується для перекладання ковбаси, сиру, копченостей і інших продуктів, а виделка – лопатка – для розкладування рибних консервів у маслі (шпрот, сардин). Виделка має п'ять зубців, з'єднаних поперечиною, що виключає можливість деформації тушки риби.
Прибор для обробки раків, крабів, омарів складається із двох однакових маленьких виделок, що з'єднані між собою перпендикулярно й мають одну загальну ручку.
Ніж і виделка обробні використовуються офіціантами для нарізування на порції м'яса смаженого цілим шматком у присутності споживача. Ніж відрізняється від столового більшими розмірами, виделка - із двома подовженими зубцями.
Ложка для салатів на відміну від столової виготовляється більших розмірів.
Ложка розливальна використовується для порціонування супів і солодких блюд (киселів, компотів).
Ложка для соусу має відтягнутий носик для зручності порціонування.
Ложка з довгою ручкою (ложка для коктейлів) використовується для приготування змішаних напоїв, коктейлів, віскі із содовою водою.
Ложка фігурна призначена для порціонування варення, джему, меду в розетки.
Щипці кондитерські великі використовують для розкладки випечених виробів, малі – для цукру, шоколадного асорті.
Щипці для коління кускового цукру мають гострі й міцні леза, щипці для коління горіхів – плоскі, гофровані зубці з поглибленнями для горіхів.
Щипці для харчового льоду виготовлюють із некорозійного металу (нержавіючої сталі, мельхіору ) і використовують для розкладки льоду.
Щипці для спаржі використовують при подачі спаржі на ґратах
Лопатка ікряна виготовлюється з мельхіору, нержавіючої сталі або дерева у вигляді плоского совка, застосовується для розкладування зернистої ікри осетрових і лососевих риб.
Лопатка паштетна застосовується для розкладання оселедця рубаного, паштетів.
Лопатка кондитерська має декоративну форму й застосовується для розкладання тістечок, тортів.
Спеціальні ножиці застосовують для розрізування грона винограду на пензлики.
Виделка для фондю має подовжену ручку із двома зубцями.
 

Please, enter a valid value